„MATERIALISM STIINTIFIC” versus „DUMNEZEU IN STIINTA”


La 1882, 27 aprilie, Pasteur – membru al Academiei de Stiinte si al Academiei Franceze – tine un speechL. Pasteur de primire in cadrul Academiei Franceze („Discours de réception à l’Academie Française”). La un moment dat, Pasteur (fondatorul/creatorul microbiologiei si al chimiei biologice) il aduce in discutie pe Faraday:

…ilustrul fizician englez Faraday, în lecțiile pe care le ținea la Institutul Regal din Londra, nu pronunța niciodată numele lui Dumnezeu, deși era profund religios. Într-o zi, prin excepție, acest nume îi scăpă din gură și deodată se făcu simțit, printre auditorii săi, un murmur de simpatie aprobatoare. Faraday, băgând de seamă, își întrerupse lecția prin aceste cuvinte: „V-am uimit pronunțând numele lui Dumnezeu; dacă aceasta nu mi s-a întâmplat încă până acum, e pentru că sunt, în aceste lecții, un reprezentant al științei experimentale. Dar noțiunea și respectul de Dumnezeu ajung în spiritul meu pe căi tot atât de sigure ca și cele care poartă spre adevărurile ordinii fizice”. 

Alin LEȘ
Societatea Romana de Criminologie si Criminalistica, Filiala Sibiu, Presedinte
©2013. Toate drepturile rezervate

About these ads

2 thoughts on “„MATERIALISM STIINTIFIC” versus „DUMNEZEU IN STIINTA”

 1. Alin LEȘ spune:

  Stimate Domnule Gherda Fanica,

  nu este nevoie de absolut nicio pace intre religie si stiinta. Gasim complementaritate sau contradictie in functie de argumentele valabile si valide (re)gasite in stiinta si religie sau, mai exact, intre oamenii de stiinta (Nu „exista” stiinta, ci oameni de stiinta, afirma Petre Tutea. Si afirma rational, nu sentimental). Stiinta si religia sunt arhidefinite, cu o sumedenie de definitii. Fiecare dintre ele are o metodologie diferita. Insa informatiile lor, atunci cand faci cercetare serioasa, denota o complementaritate a celor doua.
  Va multumesc pentru comentariu.

  Cu deosebita consideratie,
  Alin LES

 2. salut .ma gandesc la o legatura mai profunda intre cele descoperite de cei doi savanti si anume ; o legatura cu divinitatea ,metafizica versus stiinta .Filozoful H. SPENCER demonstreaza ca ar fi posibila o impacare ,reconciliere intre stiinta si religie ,doar atunci cand stiinta va fi convinsa ca explicatiile ei sunt apropiate [ ori relatve ] si religia va fi convinsa ca este absolut misterul pe care il contempla ,doar atunci se va face pace intre ele.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s